Renovatie & transformatie woonark Nijmegen

Renovatie

Boeijenjong Architecten is gevraagd om het ontwerp en de bouwkundige uitwerking te verzorgen voor de renovatie & transformatie van een woonark in Nijmegen. Op een prachtige locatie met uitzicht op de Waal en de Ooijpolder ligt deze voorheen erg gesloten woonark.

In het bestemmingsplan van Nijmegen zijn specifieke regels voor woonschepen en woonarken vastgelegd welke onder andere betrekking hebben op de maximale oppervlakte van de woonark, de afstand tot andere boten en het aantal bouwlagen. Ook in het beeldkwaliteitsplan voor woonschepen en woonarken worden diverse criteria gesteld waaraan een woonark moet voldoen. Uitgangspunten zijn bijvoorbeeld een terughoudende kleurstelling, oriëntatie richting het water en een licht hellend dak met een overstek of zorgvuldig gedetailleerde dakrand.

 

Ontwerp

De woonark voldeed op veel punten niet aan deze criteria, wat een reden is geweest om in het nieuwe ontwerp deze uitgangspunten juist als leidraad te nemen. Het dak kent nu een zorgvuldig gedetailleerde overstek met een lichte knik. De gedetailleerde dakranden zorgen dat de zonnepanelen mooi in het dakvlak vallen. In de gevel aan de waterzijde zijn grotere puien geplaatst die de oriëntatie richting het water versterken. Het dakterras kent overstekken met slanke boeidelen welke zorgen voor een horizontale geleding die het in verhouding hoge volume doorbreken. Hierdoor wordt het tevens mogelijk om vanaf het dakterras de Waal te overzien. De relatie met binnen en buiten is versterkt en er valt een overvloed aan licht binnen.

 

Renovatie gevel

Om de huidige ceder gevelbekleding te kunnen conserveren, was een speciale behandeling nodig. Er is gekozen voor natuurlijke verf in de kleur Zweeds rood (Falu röd). Met deze verf blijft de gevel haar natuurlijke uitstraling houden, maar zullen de ontstane kleurverschillen en beschadigingen worden weggenomen. Om de kozijnen er meer uit te laten springen, zijn deze wit geschilderd. Het dak en de overstekken zijn in antraciet grijs uitgevoerd waardoor de zonnepanelen wegvallen.