Verduurzaming en herontwerp woonark Nijmegen

Woonboot

Boeijenjong Architecten is gevraagd om een oude woonark in Nijmegen te herontwerpen en verduurzamen.

Op een prachtige locatie ligt de, voorheen erg gesloten, woonark. In het nieuwe ontwerp richt ze zich tot de Ooijpolder en Waal. De relatie met binnen en buiten is versterkt en er zal een overvloed aan licht binnen vallen.

Ontwerp

In het nieuwe ontwerp hebben we de uitgangspunten vanuit het beeldkwaliteitsplan als leidraad genomen. Het nieuwe dak, gesitueerd richting de Ooijpolder, kent een zorgvuldig gedetailleerde overstek met een lichte knik. De gedetailleerde dakranden zorgen dat de zonnepanelen mooi in het dakvlak vallen. In de gevel aan de waterzijde zullen grotere puien worden geplaatst die de oriëntatie richting het water versterken.

Renovatie gevel

Om de huidige ceder gevelbekleding te kunnen conserveren is een speciale behandeling nodig. Er is gekozen voor natuurlijke verf in de kleur Zweeds rood (Falu rod). Met deze verf blijft de gevel haar natuurlijke uitstraling houden, maar zullen de ontstane kleurverschillen en beschadigingen worden weggenomen. Om de kozijnen er meer uit te laten springen,worden deze wit geschilderd. Het dak en de overstekken worden in antraciet grijs uitgevoerd waardoor de zonnepanelen wegvallen.