Uitbreiding boerderij Ravenstein

Uitbreiding monument

Boeijenjong Architecten is gevraagd om een verouderde boerderij, uniek gelegen in de monumentale binnenstad van Ravenstein, te transformeren en uit te breiden naar een moderne woning waarin de karakteristieken behouden blijven.

Renovatie

De boerderij/schuur daterend uit de 18e eeuw is in 1986 getransformeerd naar een woning. De boerderij is gelegen aan de Kasteelseplaats in Ravenstein en kenmerkt zich door haar historische, afgesmeerde gevel en ommuurde tuin. In het ontwerp wordt de gedateerde woning in zijn geheel aangepakt. Het gesloten karakter van de voormalige schuur blijft behouden waarbij de contrasterende uitbreiding juist de verbinding legt met de sfeervolle stadstuin. De uitbreiding bestaat uit twee metselwerkschijven met daartussen een glazen invulling. In deze uitbreiding bevindt zich de leefruimte van de woning. Het glas van vloer tot plafond zorgt voor een directe relatie met de tuin. De horizontale overstekken versterken het contrast tussen bestaand en nieuw.

Vergunningstraject

Door de ligging binnen het beschermde stadsgezicht van Ravenstein (gemeente Oss) zijn er strenge eisen gesteld door de welstand. Boeijenjong Architecten heeft ruime ervaring met monumenten en welstandscommissies. Hierdoor verliep het vergunningsproces dan ook voorspoedig.

In samenwerking met

KEK dnl  interieur architecten