Transformatie school naar appartementencomplex Amersfoort

Herbestemming

Boeijenjong Architecten verzorgde de transformatie van een voormalige school naar een appartementencomplex in Amersfoort met behoud van de unieke sfeer van de school.

 

Ontwerptraject

In het ontwerptraject is samen met de opdrachtgever gezocht naar een manier om maximaal rendement uit het gebouw te halen. Uit een zorgvuldige analyse van de draagconstructie bleek de mogelijkheid om unieke appartementen te realiseren met minimale bouwkundige ingrepen. Hierbij moest de uitstraling van buiten en binnen overeenkomen. De gevel is in zijn geheel gepleisterd om het gebouw een eigentijdse uitstraling te geven. De karakteristieken van het schoolgebouw blijven zichtbaar door de ritmiek van de ramen. Dit is binnen tevens zichtbaar in de lange gangen met hoge ramen. Door de gelaagdheid in de verdiepingen hebben we grote dakterrassen op het zuiden kunnen creëren. In de voormalige fietskelder van de school worden in de toekomst maatschappelijke functies gehuisvest.

 

Duurzaamheid

Door de transformatie is het gebouw in zijn geheel verduurzaamd. De muren zijn aan de binnenzijde middels voorzetwanden goed geïsoleerd. Tevens is het dak voorzien van hoogwaardige isolatie en zonnepanelen.

Op de website van de Rijksdienst van cultureel erfgoed leest u meer over vergelijkbare transformaties.

Boeijenjong Architecten is bekend met verschillende vormen van transformaties waardoor vaak in een vroeg stadium de haalbaarheid kan worden ingeschat.