Transformatie en herbestemming Jan Linders Nijmegen

Transformatie en herbestemming

Boeijenjong Architecten verzorgde de transformatie en herbestemming van voormalig supermarkt Jan Linders en het daarboven gelegen studentenhuis aan de Weurtseweg in Nijmegen. De staat van het gebouw en de stedenbouwkundige ontwikkelingen rondom het gebouw gaven aanleiding tot een transformatie naar een zestal woningen.

Ontwerp

Vanuit een analyse van de plek en de geschiedenis van het gebouw is een ontwerp gemaakt
waarbij de hoofdvorm en typologie van het bestaande gebouw en de omgeving overgenomen is. Het individuele karakter van het pand is uiteindelijk echter meer geïntegreerd in de omliggende bebouwing. Het gevelmetselwerk van het gebouw was ernstig beschadigd waardoor het niet mogelijk was om hier volledig op aan te sluiten. Het onbeschadigde metselwerk blijft echter wel behouden. De karakteristieke vertrapping in het metselwerk bij de voormalig winkelpuien wordt teruggebracht waarbij middels een steenstrip de gevel verrijkt wordt. De details refereren naar het historische metselwerk, maar ook naar ingrepen uit de jaren 70. De kleurstellingen zijn meer ingetogen. Het gebouw kent aan beide straten entrees en is daarmee overal naar de openbare weg gekeerd.

Bestemmingsplan

De huidige bestemming op het gebouw was gemengd met functieaanduiding wonen en detailhandel. Voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor een zestal woningen was het noodzakelijk om deze bestemming volledig om te zetten naar wonen.

Parkeren

Voor een dergelijke transformatie en herbestemming is het belangrijk om een parkeerberekening te laten maken van de huidige en de nieuwe situatie om te onderzoeken of dit geen hogere parkeerdruk oplevert. Doordat het pand op een hoek gelegen is en het bebouwingspercentage hoog is, bood het zeer beperkte mogelijkheden om op eigen terrein te parkeren. Uit de parkeerberekening uitgevoerd door Studio Verbinding bleek dat de parkeerdruk afneemt. Fietsen kunnen worden gestald op eigen terrein.