Transformatie Brebl Honigcomplex Nijmegen

Herbestemming

Als onderdeel van de totale transformatie van het Honigcomplex in Nijmegen, heeft Boeijenjong Architecten het ontwerp gemaakt voor de renovatie en transformatie van Brebl naar cultuurcluster Blik.

Het gebouw kenmerkt zich door haar markante wigvorming waarbij het interieur voor veel Nijmegenaren bekend is als cultuurpodium. Dit onderdeel is tevens ook het oudste gebouw van het Honigcomplex. In het ontwerptraject is daarom niet alleen aandacht besteed aan behoud van de architectuurhistorische waarde, maar ook aan behoud van de cultuurhistorische waarde.

De herbestemming betreft meerdere gebouwen aan de oostzijde van De Nieuwe Honig en biedt ruimte aan galeries voor hedendaagse kunst en een brewpub met een flexibel inzetbaar podium voor kleinschalige muziekoptredens door verschillende programmeurs.

Het gebouw wordt voorzien van groene daken met een terras dat toegankelijk is vanuit de brewpub. Vanaf dit terras heb je een mooi overzicht over het plein voor de Honig en een prachtig uitzicht over de Waal.

Op het dak van het hoge deel is ruimte voor follies. Er wordt een cultuurblend gecreëerd waarin beleving en ontmoeting centraal staan.

De herbestemming van het bestaande Honigcomplex is ontstaan vanuit een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaar Lingotto en een viertal succesvolle ondernemers uit het bestaande Honigcomplex. Een belangrijk uitgangspunt is dat het industriële karakter en gevoel behouden blijft, met de Honigtoren als herkenbaar baken. De renovatie wordt aangevuld met een nieuwbouwblok met een woontoren van 70 meter waarmee een mixed-use deelgebied ontstaat.

 

Het ontwerpteam

Ontwikkelaar: Lingotto

Architect herbestemming bestaande bebouwing: Boeijenjong Architecten

Architect nieuwbouw en supervisie: Office Winhov

Landschapsarchitect: KCAP

Constructeur: Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau