Renovatie monumentale villa Nijmegen

Monument

Boeijenjong Architecten is gevraagd om een renovatieplan te maken voor een monumentale twee-onder-één-kap-villa in Nijmegen Hees. Sinds de jaren 80 is er niets meer aan onderhoud gedaan en het pand verkeert inmiddels in zeer slechte staat. Het is onze ambitie om de monumentale uitstraling te herstellen waarbij de woning in hedendaags wooncomfort voorziet. Het ontwerp is in direct overleg met Michiel Kruidenier, uitvoerder van het bouwhistorisch onderzoek, tot stand gekomen.

Door verschillende wijzigingen door de jaren heen, is de originele structuur vervaagd. Wanden zijn lukraak weggehaald en kleine hokjes zijn teruggebouwd. Door het verwijderen van deze wanden, is een gevaarlijke situatie ontstaan. Zo hangt de verdiepingsvloer sterk door. Door de vreemde splitsing van de villa die in het verleden heeft plaatsgevonden, is de zolder niet bereikbaar. In het ontwerp wordt de structuur van de enkele gang hersteld. De kamerindeling op de begane grond en verdieping wordt teruggebracht zoals hij ooit bedoeld was. Een trap wordt toegevoegd en hier worden twee slaapkamers en een grote overloop gecreëerd.

De west- en zuidgevel van de Nijmeegse villa kennen nog de originele gevelindeling. De gemetselde gevel is in de jaren 70 wit geschilderd en de kozijnen en ramen rood. Deze kozijnen en vensterbanken verkeren in zeer slechte staat. De rode kleur van de goten en kozijnen is niet origineel. In overleg met Michiel Kruidenier en met behulp van een kleurenstudie, is gekozen om de grenen kozijnen wit te schilderen en de draaiende delen donkerblauw. De goot krijgt ook deze donkere kleur terug waarbij de architraaf weer gelijk gekleurd wordt met de gevel. De noordgevel is een ratjetoe aan bergingen, schuurtjes en verschillende type ramen uit verschillende tijdperiodes. Deze gevel wordt gefatsoeneerd en een vervallen schuurtje wordt afgebroken.