Renovatie monumentale boerderij Ooij

Renovatie monument

Boeijenjong Architecten werd gevraagd om het ontwerp te maken voor de herindeling en renovatie van een monumentale boerderij in Ooij. De dijkwoning was in zeer slechte staat. Echter door het toevoegen van een stalen portaal was het mogelijk om de hoofdstructuur bestaande uit een gebintconstructie, bedekt met riet en steensmuren te behouden. Voor de renovatie van dergelijke monumenten is een solide, bouwkundige basis van belang.

Veel boerderijen bevatten een groot woonoppervlak, maar deze boerderij betrof een uitzondering. Het was in dit geval juist de uitdaging om optimaal wooncomfort te realiseren op een relatief klein oppervlak. Uitgangspunten in het ontwerp waren een heldere, overzichtelijke indeling met veel openheid en licht. Daarnaast was het belangrijk dat de karakteristieken van de boerderij teruggebracht zouden worden.

Het renoveren van een monument vraagt om specifieke kennis en ervaring. Boeijenjong Architecten heeft ruime ervaring in het renoveren van monumenten, beschikt over de benodigde expertise en staat geregistreerd bij monumenten.nl. Dit is een initiatief van het restauratiefonds met overzichtelijke informatie over onder andere het aankopen, onderhouden of verduurzamen van een monument. Ook vindt u hier specialisten voor elke werkzaamheid aan het monument.