Renovatie monumentale boerderij Leuth

Renovatie & splitsing monument

Boeijenjong Architecten is gevraagd het ontwerp te verzorgen voor de renovatie, verduurzaming en splitsing van een monumentale boerderij in Leuth. Het betreft een hallenhuisboerderij waarin het voorhuis wordt bewoond en waarvan de deel, nu nog in gebruik als stal, zal worden afgesplitst als woning. Dit past goed binnen de monumentale draagstructuur. In de gevel bevinden zich diverse stalen en houten ramen afgewisseld met staldeuren. Binnen deze openingen worden de ramen op sommige plekken tot aan peil geopend om de relatie met buiten te versterken. Een groot deel van de betonramen blijft behouden. Door de thermische schil binnen de steensmuur te plaatsen, is het met minimale ingrepen aan de gevel mogelijk de boerderij te verduurzamen.

Voor dit ontwerp heeft Atelier Herbestemming het bouwhistorisch onderzoek en de waardestelling verzorgd. Dit is een onderzoek dat tot doel heeft om in kaart te brengen welke elementen uit verschillende bouwfases het object momenteel bevat. Voor dit onderzoek is onder andere gebruik gemaakt van de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek .De hallenhuisboerderij is gelegen op een kleine verhoging en gebouwd in de 18e eeuw, deels herbouwd in 1907. Het is bekend dat het voorhuis in de oorlog is beschadigd en hersteld in 1948. Uit de gebruikte materialen in de deel blijkt dat na deze tijd ook de deel volledig is gerenoveerd.

Lees hier meer over bouwhistorisch onderzoek