Renovatie monumentale boerderij Heesch

Monument splitsing

Boerderij Heesch

Boeijenjong Architecten verzorgde het ontwerp en de bouwkundige uitwerking voor de grootschalige renovatie en splitsing van deze monumentale langgevelboerderij in Heesch, gemeente Bernheze.

Op de arme zandgronden van de Kempen rond de Peel zijn woningen en bedrijfspanden achter elkaar opgetrokken. Als er nieuwe ruimte nodig was, werd die achter het al bestaande gedeelte gebouwd. De toegangsdeuren voor die verschillende ruimten, zitten in de zijgevels.

Deze unieke indeling maakte een splitsing mogelijk zonder de monumentale status aan te tasten. Om de monumentale houten gebintconstructie te kunnen behouden is gekozen voor een leefkuil. Onder de slieten van de voormalige hooizolder ontstaat een intieme ruimte welke in contrast staat met de rest van de deel met een hoogte van ruim 4 meter.

Om op de verdieping licht te creëren, is in overleg met de monumentencommissie van Bernheze gekozen voor een viertal klassieke dakramen (Classico VELUX) met een verticale roede.