Renovatie monumentale boerderij Heesch

Monument splitsing

Boeijenjong Architecten is gevraagd het ontwerp en de bouwkundige uitwerking te verzorgen voor de grootschalige renovatie en splitsing van een monumentale langgevelboerderij in Heesch, gemeente Bernheze.

Op de arme zandgronden van de Kempen rond de Peel werden woningen en bedrijfspanden vroeger achter elkaar opgetrokken. Als er nieuwe ruimte nodig was, werd die achter het bestaande gedeelte gecreëerd. De toegangsdeuren voor die verschillende ruimtes, zitten in de zijgevels. Deze unieke indeling maakte een splitsing mogelijk zonder de monumentale status aan te tasten. Een deel van de woning is gerealiseerd in de voormalige stallen waar tot dan toe de opslag was gevestigd. Er is een eigentijds ontwerp gemaakt waarbij de karakteristieken van het monument behouden zijn en met extra aandacht voor de lichtinval. Om de monumentale houten gebintconstructie te kunnen behouden, is gekozen voor een leefkuil. Onder de slieten van de voormalige hooizolder is een intieme ruimte ontstaan welke in contrast staat met de rest van de deel met een hoogte van ruim 4 meter.

De originele hoofdvorm was nog volledig intact, maar in het interieur is door de jaren heen erg veel gewijzigd. In de chaotische kamerindeling is structuur gebracht door de gebintconstructies. Ook hier is door de jaren heen veel aan gesleuteld. Op veel plaatsen waren de gebintstijlen nog origineel, de jukbeenbalken en ankerbalken zijn echter overal vervangen.

Waar de gevels van het voorhuis nog vrijwel in originele staat verkeerden, waren er juist grote wijzigingen in het bedrijfsdeel van de boerderij. Er zijn in alle gevels perforaties toegevoegd en dichtgezet. De maat en schaal van de perforaties verraden de tijd waarin ze zijn aangebracht. In dit deel zit de monumentale waarde voornamelijk in de hoofdvorm van de boerderij.

De lange gevels bestaan uit drie verschillende, op zichzelf staande materialen: metselwerk, pannen en riet. Om op de verdieping licht te creëren, is in overleg met de monumentencommissie van Bernheze gekozen voor een viertal klassieke dakramen (Classico VELUX) met een verticale roede. Deze dakramen liggen laag in de rieten kap waardoor ze in de de ruimtes op de juiste hoogte uitkomen en tegelijkertijd de drie verschillende gevelvlakken niet doorsnijden.