Renovatie boerderij Beuningen

Renovatie

Aan de rand van Beuningen staat een vervallen boerderij uit het eind van de 18de eeuw. De typische langgevelboerderij kenmerkt zich door zijn heldere hoofdvorm en half rieten kap.

De koeien zijn al een lange tijd uit de boerderij verdwenen. In dit nieuwe plan wordt de boerderij op een authentieke manier gerenoveerd. Hierbij zullen alle karakteristieken van de boerderij behouden blijven en zal modern wooncomfort worden toegevoegd.

Ontwerp concept

In het nieuwe ontwerp blijft de opbouw en hoofdvorm van de boerderij gelijk. De voormalige brandmuur, scheiding tussen de voormalige stal en de woning, blijft behouden.

Het voorhuis zal dienst doen als hal en werkkamer, waarbij de voormalige stal met haar prachtige gebinten de nieuwe leefruimte wordt. In de oude staldeuren wordt een glazen pui gezet en er wordt een perforatie in de gevel gemaakt die een ongelofelijke hoeveelheid licht in de leefruimte naar binnen zal brengen.

De voormalige hooizolder wordt in het ontwerp omgetoverd tot een verdieping waarop de slaapkamers zijn gesitueerd.

Om de karakteristieke spanten te behouden hebben we in samenspraak met de constructeur gekozen voor een tafelconstructie over de spanten.

Architectuur

In de huidige situatie is duidelijk zichtbaar wat het woongedeelte en wat de stal was. Zo zie je in de gevel van de woning een sierlijke raamindeling met luiken in een wit gekeimde gevel. In het stalgedeelte zie je een willekeur aan praktische ramen, verspreid door de stal. Deze ramen zijn in het staldeel antraciet van kleur.

Dit concept blijft behouden. Zo worden ook de nieuwe perforaties in de gevel in het voorhuis uitgevoerd met luiken en witte kozijnen.
De nieuwe perforaties in het leefgedeelte worden uitgevoerd in antraciet.

Duurzaamheid

De volledige woning zal van binnenuit hoogwaardig worden geïsoleerd naar de huidige maatstaven en worden verwarmd middels een warmtepomp.

Boeijenjong Architecten heeft ruime ervaring met de renovatie van monumentale boerderijen. Kijk ook naar de Renovatie in Ravenstein

De bouwbegeleiding wordt in dit project verzorgd door BouwAdviesUden