Renovatie bedrijfspand Beuningen

Geveltransformatie en nieuwbouw

De zichtlocatie aan de A73 is een belangrijk uitgangspunt geweest bij het vaststellen van de ontwerpuitgangspunten.
In de basis is het bedrijfsgebouw erg horizontaal: twee lagen en ruim 35 meter breed. Dit horizontale karakter wordt echter verstoord door de ramen die niet helder met elkaar in verbinding staan. In het nieuwe ontwerp zijn horizontaliteit en verbinding het uitgangspunt. De nieuwe gevel krijgt een horizontale uitstraling waarin heldere verhoudingen tussen maat en schaal van het gebouw een belangrijk uitgangspunt vormen.

 

Transformatie

De nieuwe bedrijfspand is opgebouwd uit metselwerk. waar de entree benadrukt wordt door de zinken omlijsting. De nieuwe gevel bevat twee horizontale banden. Het andere horizontale element in grijsmetselwerk, is de opvulling tussen de kleine ruiten op de eerste verdieping.
Het roodbruine metselwerk gecombineerd met het grijze zink en bestaande kozijnen met grijs metselwerk, zorgen voor een contrast waardoor de eenduidige vorm van het gebouw duidelijk leesbaar is.

 

Detail en op afstand.

Door de zichtlocatie langs de snelweg is het belangrijk dat juist vanaf een grotere afstand het gebouw een herkenbare uitstraling heeft. Daarom is gekozen voor grotere gebaren in de gevel. In een oogwenk ziet men een helder, herkenbaar gebouw.

De horizontale belijning komt niet alleen in het gebouwvolume terug, maar ook in het detail. Zo kent het metselwerk een horizontale, terugliggende lintvoeg met smalle stootvoegen. Ook in het zinkwerk zit een horizontale belijning die de verschillende vormen van maat en schaal in horizontaliteit verbindt. Op deze manier komt het concept terug tot in detail.
De gekozen steen is in een waalformaat en een product uit de regio. Optimus is een internationaal bedrijf dat trots is op zijn Nederlandse roots. Het gebruik van de typische klassieke Hollandse bouwmaterialen zink en steen voor de revitalisering is daarom een voor de hand liggende keuze.

Door het herontwerp van de gevel ontstaat een gebouw met een moderne uitstraling en een klassieke opbouw. De materialisatie zorgt voor een tijdloos karakter.

De bouwbegeleiding en bouwkostenbeheersing werden in dit project uitgevoerd door BouwAdviesUden.