Nieuwbouwwoning Gendt

Nieuwbouw

Boeijenjong Architecten is gevraagd het ontwerp en de bouwkundige uitwerking te verzorgen voor een nieuwbouwwoning in Gendt. Het gebied kenmerkt zich door de diversiteit aan bouwstijlen uit verschillende tijdsperiodes zoals de monumentale T-boerderij, klassieke notariswoning en woningen met lessenaarsdak uit de jaren 70.

De woning heeft een hoge duurzaamheidsambitie waarbij de keuze voor de plek is ontstaan vanuit de omgeving en het landschap. De nieuwbouwwoning is gepositioneerd binnen het bouwvlak van de landschappelijke inpassing in Gendt waardoor aan het lint doorzichten naar het achterliggende gebied aanwezig blijven.

Het betreft een circulair ontwerp met een natuurlijke inpassing waarbij de sterke relatie met de tuin geaccentueerd is. Ook is voor een secure positionering ten opzichte van de zon gekozen. In de winter, wanneer de zon lager staat, zorgen grote glasvlakken voor een goede opwarming. Bij een hoge zonstand in de zomer wordt door middel van grote luifels de zon juist buiten gehouden.