Ketelhuis Lent

Horeca

In Lent, staat de voormalige apparaten- en gloeilampenfabriek Thermion. In de omstreeks 1940 gebouwde fabriek werkten in de beginjaren 170 mensen, voornamelijk afkomstig uit Lent. De fabriek werd verwarmd vanuit het naastgelegen ketelhuis. De bijbehorende, naar schatting 18 meter hoge gemetselde schoorsteen voerde de verbrandingsgassen af.

Geschiedenis

Het ontwerp uit 1936 van fabriek en ketelhuis zijn van architect W.G. Wiepking. Het ontwerp wordt gekenmerkt door het “zakelijk traditionalisme”. Dit is te zien aan het overgebleven noordoostelijke gedeelte van het hoofdgebouw. Het ketelhuis bestaat uit een betonskelet, bekleed met baksteen wat het zakelijke traditionalisme typeert.
Het gebouw is altijd dienend geweest naar zijn gebruikers en in de loop van de tijd dan ook getransformeerd. De vraag vanuit de industrie veranderde snel. Puien zijn gewijzigd, deuren zijn toegevoegd. Doorlaten zijn dichtgemetseld of dichtgetimmerd.
Al deze wijzigingen samen maken het gebouw tot het karakteristieke gebouw dat het nu is.
De zakelijk traditionalistische gevel is in de loop der jaren een gevel geworden die een verhaal vertelt. Al deze wijzigingen geven het gebouw de allure, die we willen behouden.
Dit verhaal is voor ons van groot belang en zal dan ook zichtbaar moeten blijven. Terug restaureren naar het ontwerp uit 1937 is voor ons dan ook geen optie.

Horeca ontwerp

Het gebouw leek zich in eerste instantie niet perfect te lenen voor horeca. Na een zorgvuldige studie bleek dat de verlaging in de begane grond vloer een unieke kans gaf. Een splitlevel was mogelijk waardoor gasten boven uit hoger gelegen ramen kunnen kijken en onder een open keuken gerealiseerd kon worden. Op deze manier ontstaan veel mooie plekken in het interieur. Vanuit de centraal gelegen bar is de horecazaak goed te overzien.

Op de verdieping is het mogelijk om besloten feesten te geven of het restaurant uit te breiden.

Bezoek de website van het ketelhuis in Lent 

 

Boeijenjong Architecten heeft ruime ervaring in het ontwerpen van horeca-inrichting, zowel in nieuwbouw- als in bestaande complexen.

 

  • RESTAURANT
  • BAR EN CAFÉ
  • HOTEL
  • HORECACONCEPT
  • TERRAS

 

Lees meer over onze werkwijze