Horecapaviljoen De Achtertuin

Horeca

Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horecapaviljoen op het NYMA terrein achter de VASIM in Nijmegen. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door Brent Rozendaal en Diede van Overbeek, de mannen achter de festivals Drift en SMKMRKT. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en het doel van het project was om het terrein al aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven.

Het horecalokaal betreft drie geschakelde kasvormige modules, geschakeld aan een 40ft zeecontainer met hierin een bar en toiletunit. De glazen kas bestaat uit een modulair houten spant dat zich herhaald. Deze houten spanten zijn bekleed met glas-op-glasadapters of houten kozijnen.

 

Duurzaam en circulair bouwen

Een belangrijk uitgangspunt voor de initiatiefnemers was duurzaamheid. Om deze reden is het geheel demontabel zodat het in de toekomst op een ander plek opnieuw gebruikt kan worden. Dit kan in verschillende vormen door de modulaire spanten. Alle materialen die worden gebruikt zijn circulair en dus herbruikbaar. In het ontwerp is gekozen voor een dusdanige bevestiging dat alles gemakkelijk uit elkaar te halen is zonder restproducten. Zo is het glas niet vastgekit, maar bevestigd met glasadapters. Ook staat het paviljoen niet op een betonnen fundering, maar op een houten onderconstructie, welke aan de grond bevestigd is met haringen van ruim 1,5 meter.

De Achtertuin De stadsoase van Nijmegen.