Horeca paviljoen De Achtertuin

Horeca

NYMA VASIM

Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horeca paviljoen op het NYMA terrein achter de VASIM in Nijmegen. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door de gemeente. Het doel is om het gebied, dat momenteel sterk in ontwikkeling is, al aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven.

Het horecalokaal betreft drie geschakelde kasvormige modules, geschakeld aan een 40ft zeecontainer met hierin een bar en toiletunit. De glazen kas bestaat uit een modulair houten spant dat zich herhaald. Deze houten spanten zijn bekleed met glas-op-glasadapters of houten kozijnen.

Duurzaam en circulair bouwen

Een belangrijk uitgangspunt voor de initiatiefnemer was duurzaamheid. Het geheel is demontabel zodat het in de toekomst op een ander plek hergebruikt kan worden. Dit kan in verschillende vormen door de modulaire spanten. Alle materialen die worden gebruikt zijn circulair en dus herbruikbaar. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat alles op een dusdanige manier bevestigd wordt, dat het gemakkelijk uit elkaar te halen is zonder restproducten. Zo is het glas niet vastgekit maar bevestigd met glasadapters. Het paviljoen staat niet op een betonnen fundering maar op een houten onderconstructie, welke aan de grond bevestigd is met haringen van ruim 1,5 meter.

De Achtertuin De stadsoase van Nijmegen.