Boothuis en bootloods Nijmegen

Nieuwbouw

Boeijenjong Architecten is gevraagd om het voorlopig- en definitief ontwerp te maken voor een boothuis en drijvende bootloods van Roeivereniging de Waal in Nijmegen. Roeivereniging de Waal is opgericht in 2006 als burgervereniging en is in 2016 naar de Spiegelwaal verhuisd, een unieke plek om te roeien. De huidige bootloods (ca. 900m² en gebouwd in 1991) en werkplaats zullen plaatsmaken voor woningbouw. De tijdelijke bootloods op het water is toe aan vervanging.

Voor de basis van het ontwerp is goed gekeken naar de opbouw van een roeiboot. Hierbij zijn de techniek en constructie zichtbaar aan de binnenkant, terwijl aan de buitenkant juist de gladde, egale huid contrasteert. Het ontwerp is ook te zien als het op de kop dragen van een roeiboot.

Hergebruik van bestaande materialen en circulariteit staan in het ontwerp van het nieuwe boothuis en de nieuwe bootloods eveneens centraal. Zo wordt bijvoorbeeld de oude PEGM-loods uit 1962 inclusief historische vakwerkliggers hergebruikt. Beperking van de UV straling, mogelijkheden voor praktisch onderhoud en een beperkte breedte in het kader van stromingen bij hoog water vormen een aantal praktische uitgangspunten van het ontwerp.

Lindeloof tuin- en landschapsarchitecten heeft voor dit ontwerp de landschappelijke inpassing verzorgd.