Herbestemmingsonderzoek Rijksmonumentale Chirurgijnskamer Nijmegen

De Rijksmonumentale Chirurgijnskamer, het eeuwenoude gebouw uit 1618 aan St. Stevenskerkhof 58 in Nijmegen, is in de jaren 70 omgebouwd naar een woning. Boeijenjong Architecten is gevraagd om te onderzoeken of de huidige woonfunctie omgezet kan worden naar een bijeenkomstfunctie, waarmee de functie als chirurgijnskamer weer hersteld kan worden.

In dit herbestemmingsonderzoek is gekeken naar wat er binnen het bouwbesluit mogelijk is om deze, door de beperkte trapopgang moeilijk bereikbare plek, als ontmoetingsruimte te kunnen gebruiken. Tevens is onderzocht hoe dit monumentale gebouw te verduurzamen is en geschikt gemaakt kan worden voor gebruik, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de monumentale waarde.

Plattegronden, gevelaanzichten en kenmerkende details van de Kerkboog-Chirurgijnskamer na de
restauratie 1885-’86, tekeningen van H. Leeuw jr. (Bouwkundig Tijdschrift, deel IX, 1889).