Architectuurprijs Nijmegen

Architectuurprijs Nijmegen

Op 4 april vond onder leiding van het Architectuurcentrum Nijmegen de uitreiking plaats van de Architectuurprijs Nijmegen van projecten welke gerealiseerd zijn in 2022/2023. De winnaar van deze prijs was Hortus Ludi van Studio Architectuur MAKEN.

Onze inzending van het Blommers waterbassin behoorde dit jaar helaas niet tot een van de geselecteerde winnaars. Onderstaand de reactie van de jury op dit bijzondere project.

Blommers waterbassin NYMA

Deze initiatiefnemers verdienen alle lof en waardering voor hun gedurfde aanpak. Dat er dankzij hun inzet een bijzonder bouwwerk behouden is gebleven, is bijzonder. Het gebouw/object is herbestemd tot een bruisende plek voor horeca en bedrijvigheid. De inzet en passie van zowel initiatiefnemers als architect zijn bewonderenswaardig en verdienen een dikke tien. Net als het gehele NYMA kwartier is hier een bijzondere uitdaging volbracht, die op een industriële maar doordachte wijze is aangepakt met oog voor historie, omgeving, duurzaamheid en maatschappelijke meerwaarde. Het ambitieniveau op architectonisch gebied is hoog, door in te zetten op minimalistische detaillering door gebruik te maken van zowel conventionele als non-conventionele bouwmethodieken. Dit heeft geresulteerd in fraaie oplossingen zoals de gevelpuien van het opgetopte kantoor en de workshopverdieping en in de goed gevonden gevelopeningen in het beton karkas, waarvan de uitsneden zijn geïntegreerd in de buitenruimte. De eerste stappen richting de landschappelijke inrichting zijn veelbelovend, maar er is nog werk aan de winkel om het volledig te realiseren.”

Een overzichtsvideo van de 10 geselecteerde projecten