Opdrachtgevers aan het woord

De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) laat regelmatig opdrachtgevers aan het woord over hun keuze en ervaringen met een BNA-architect. Lees hieronder de reactie van onze opdrachtgevers van een renovatie en splitsing van een monumentale langgevelboerderij in Heesch.

Opdrachtgevers: Roald de Wolff en Ayse Abal
Architectenbureau: Boeijenjong Architecten, Nijmegen
Opgave: Renovatie en splitsing monumentale langgevelboerderij Heesch

Waarom dacht je voor de verbouwing een architect nodig te hebben?
Er waren voor ons twee redenen. Enerzijds betreft het een gemeentelijk monumentaal pand, wat betekent dat er degelijke tekeningen en onderbouwingen moeten zijn om de verbouwing te kunnen doen. Het plan moest goedgekeurd worden door een monumentencommissie en er moesten ook aanpassingen in de constructie gebeuren. Voor beide zaken waren detailtekeningen nodig. Daarnaast betreft het twee grote oppervlaktes die ingedeeld moesten worden. We hadden zelf wel ideeën hoe we het wilde gaan doen, maar vonden het fijn om de ervaring en input van de architect te hebben. Ook heeft het ons geholpen om een beter beeld te krijgen hoe het er na de verbouwing uit zou gaan zien en of dat inderdaad is hoe we het bedoeld hadden.

Hoe heb je deze architect gevonden?
Persoonlijk kende ik Ward al. Toen we de boerderij kochten, waren we in onze eigen kring op zoek naar iemand die mee kon denken. Zo zijn we uiteindelijk bij Boeijenjong Architecten terecht gekomen. Hierdoor was het contact meteen laagdrempelig en hebben we op een prettige manier het traject doorlopen.

Welke meerwaarde heeft de architect geleverd? Oftewel: heb je waar voor je geld gekregen?

Voor ons was het in het begin nog onduidelijk wat Boeijenjong Architecten kon betekenen naast de daadwerkelijke tekeningen. Dit werd echter snel duidelijk toen Ward met ons meeging naar de boerderij om zelf een idee te krijgen van de ruimtes en zijn deskundigheid heeft ingezet om de vergunningen voor de verbouwing zonder problemen bij de gemeente rond te krijgen. Daarnaast heeft Ward gedurende de ontwerpfase rekening gehouden met onze wensen en het budget dat we te besteden hadden. Voor ons is hierdoor het proces van verbouwen erg prettig verlopen. Daarnaast was Ward altijd bereikbaar om mee te denken over dingen die we gedurende de verbouwing tegenkwamen. Ook heeft Ward binnen zijn netwerk vele contacten. Op deze manier zijn we aan een aannemer gekomen, als ook aan iemand die de unieke trap heeft gebouwd. Door al deze mogelijkheden was het voor ons zeker waard om samen met Boeijenjong Architecten ons droomhuis te realiseren.

 

Bron: https://www.bna.nl/werken-met-een-architect/opdrachtgevers-aan-het-woord/renovatie-en-splitsing-boerderij-heesch